Sık Sorulan Sorular

1Fonsiyonel Tıp Danışmanlığı Kimler İçin Uygundur?

Sessizce ilerleyip bir tetikleyici faktörle alevlenen kronik hastalıklarda rahatsızlıklar bir branş hekiminin alanında sınırlı kalmıyor ve genellikle tüm sistemleri etkiliyor. Birçok hekim gezmiş, her türlü tetkiki yaptırmış ve bir avuç dolusu ilaç reçete edilmiş bu hastaların çaresizliğini ancak yaşayan anlar. Fonksiyonel tıp bakış açısı işte bu hastalar için çok önemli ve gerekli.   

Ayrıca yorgunluk, halsizlik, keyifsizlik gibi genel iyilik hali kaybında bütüncül değerlendirme faydalıdır. 

2Hormonal Antiaging Program, Menopoz ve Andropoz Yönetimi

Hem yaşa bağlı hem de kadında menopoz ile tetiklenen hormon kaybı fiziksel, zihinsel ve duygusal iyilik halini de bozuyor.  Kadınlarda menopoza geçiş döneminden başlayarak  azalan cinsiyet hormonları ileriki yıllarda osteoporoz, kalp-damar hastalıkları ve demans gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor.  Günümüzde biyoeşdeğer hormonlar ile doğal yoldan tedaviler mümkün.  Ayrıca genel iyilik halinde cinsiyet hormonları (östrojen, progesteron, tersteron) yanında insülin, kortizol, DHEA, melatonin ve tiroid hormonlarının birbiri ile ekileşim halinde olduğunu da unutmamak gerek. Takvim yaşı ilerlese de sağlıklı ve dinç kalmak için optimum hormonal dengeyi amaçlayan HAP (hormonal antiaging program) da  bu amaçla uygulanıyor. 

3Koruyucu Hekimlik Nedir?

Sağlık hizmetinde tedavi kadar ve hatta daha önemli bir diğer alan hastalıklardan korunmadır. Hastalıklarla baş etmenin en kolay ve ucuz yolu, hastalığa yakalanmadan önce gerekli önlemlerin alınmasıdır. Bunun için bir hastalığın kimlerde, nerede, ne sıklıkta ve nasıl oluştuğunu bilmek gerekir. Koruyucu tıp tüm bu konuları (epidemiyoloji) araştıran geniş bir bilim dalıdır. Elde edilen veriler ışığında bireysel ve çevresel faktörleri değerlendirerek hastalıklardan korunma veya ilerlemesini durdurma ilkelerini uygulamaya ise koruyucu hekimlik diyebiliriz. Çevreye ve insana yönelik uygulamaların temelinde hekim olsa da tüm sağlık çalışanları ile sunulan koruyucu sağlık hizmetleridir. 

Bireyin biyolojik, sosyal ve psikolojik özellikleri dikkate alınarak uygulanan kişiselleştirilmiş koruyucu hekimlik hizmetleri sadece hastalıklardan korunmayı değil sağlıklı ve konforlu bir yaşamı amaçlar. Ancak günümüzde birinci basamak sağlık kurumları tarafından uygulanan bu hizmetlerin nüfus ve iş yoğunluğu nedeniyle kişiye özel olması mümkün değildir.  

Kişiye özel koruyucu hekimlikte danışan detaylı olarak araştırılıp fonksiyonel check-up yapılır. Böylece biyolojik, sosyal, ailesel riskleri belirlenir ve gerekli önlemler doğrultusunda hasta ile iş birliği yapılır. Düzenlemelerin hayata geçirilmesi konusunda danışan desteklenir ve gerekli durumlarda güncellemeler yapılır. Koruyucu hekimlik uygulamalarında sadece ilaçlar kullanılmaz, hatta genellikle ilaçlar hiç kullanılmaz.  Sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel hareketliliğin günlük hayata uyarlanması, stres yönetimi, kaliteli uyku alışkanlığı, detoks sistemlerinin desteklenmesi, vitamin ve diğer gıda takviyeleri gibi konularda önerilerde bulunulur.  

4Nasıl Randevu Alırım?

Hizmetlerimiz ile ilgili detayları  https://www.sadedusun.com.tr/hizmet-detay/fonksiyonel-tip-danismanligi linkinden inceleyebilirsiniz.  Eğer fonksiyonel tıp danışmanlığına ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız sadedusun@gmail.com mail adresine veya 05465739933 numaralı iletişim hattına kısa bir bilgilendirme mesajı bırakın.  Bu mesajda isim, telefon, e-posta adresi, yaşınız, cinsiyetiniz, yaşadığınız şehir, şikâyetiniz ve tanı almış bir hastalığınız varsa kısaca bilgi verirseniz 1-3 iş günü içinde randevunuz için sizi ararız.  

5Online Danışmanlık Alabilir miyim?

Sizinle yüz-yüze tanışıp, tedavi süreciniz hakkında konuşmayı ve fikrinizi alarak iş birliği yapmayı tercih ederiz. Ancak yoğun iş temposu ve farklı şehirlerde yaşamak gibi sebeplerle her zaman bunu gerçekleştirmek mümkün olmuyor. Yüz-yüze görüşmeye gelemeyen hastalarımızla

internetten görüntülü konuşma seanslarıyla da çok güzel yol alabiliyoruz.  

6Fonksiyonel Tıp Hekimi Kimdir?

Branşı ne olursa olsun tüm sistemleri, tüm tetkikleri gözden geçirerek vücutta birbirini etkileyecek mekanizmaları incelen ve kök nedenleri araştırarak çözüme gitmeye çalışan bir doktoru bulmak elbette çok zor. Rutin sağlık hizmetlerinde böyle bir uygulama yapmak ise imkânsız.   

Bu nedenle fonksiyonel tıp danışmanlığı için uzun ve detaylı bir gözden geçirme eğitimi, analitik bir bakış açısı, pratik yaparken destek alabilecek iyi bir ekip ve tabii çok emek gerekiyor.

7Danışmanlık Süreci Nasıl İlerliyor?

Bütünsel iyileşme yoluna çıkmadan önce size yardımcı olabileceğimiz ve olamayacağımız konuları konuşmak ve tedaviden beklentilerimizi karşılıklı olarak belirlemek çok önemli. Bu nedenle ilk randevu öncelikle tanışma amaçlıdır.  Sonrasında daha detaylı bir tıbbi sorgulama formu, stres anketi ve alışkanlıklarınız ile ilgili soruları e-posta/telefon yoluyla size göndereceğiz. Yüz-yüze görüşmeler sırasında formları doldurarak vakit kaybetmek yerine şikayetleriniz hakkında karşılıklı konuşmak daha verimli olacaktır. İşte bu yüzden formları detaylı olarak doldurmanızı rica ediyoruz. Tetkiklerinizi yaptırıp bize e-posta (sadedusun@gmail.com) ile ulaştırabilirsiniz. Böylece ikinci seans için görüşmeye geldiğinizde gerekli öneriler ve yol haritası sizinle paylaşılır, iş birliği açısından ortak görüşler belirlenir. Bu süreçte kişiye ve hastalığa özgü değişkenler dikkate alınarak güncellemeler yapılabilir.    

8Fonksiyonel Tıp Tedavileri Ne Kadar Sürer?

Rahatsızlık duyduğunuz, şikâyet ettiğiniz bu durum ne zamandır hayatınızda bir düşünün? Uzun süredir bizimle olan aksaklıkları düzeltmek, en azından ilerlemesini durdurmak da zaman alır. İlk haftadan itibaren iyilik halinizdeki gelişmeyi fark edersiniz ve genellikle 2-3 ay gibi bir sürede düze çıkmayı hedefleriz. Hastalarımızın bu konuda sabırlı olması, kendine ve bize inanması da tedavi sürecini kolaylaştıracaktır.  

9Bu Uygulamalar Sağlık Sigortası Kapsamında mıdır?

Fonksiyonel tıp uygulamalarının kısıtlı olmasının iki önemli nedeni yetkin doktor eksikliği ve masraflı olmasıdır. Danışmanlık hizmeti, gıda takviyeleri, hormon replasman tedavileri veya stres yönetimi seansları maalesef sağlık güvencesi kapsamında değildir. Laboratuvar tetkiklerinin birçoğunu hastanede yaptırabilirsiniz ancak bazıları sadece özel laboratuvarlarda yapılmaktadır. Tam bir iyilik haline kavuşmak için yapılan tüm uygulamaların sağlık sigortaları tarafından karşılanması gerektiğine biz de katılıyoruz ancak henüz böyle bir imkân olmadığından tedavi süreci için bir bütçe ayırmanız gerekecek. 

Danışmanlık ücreti tedavi sürecine ve kapsamına göre değişkenlik gösterdiğinden analiz sonrası asistanımızdan bilgi alabilirsiniz. 

10Fonksiyonel Tıp Uygulamalarının Klasik Tıp Anlayışından Farkı Nedir?

Klasik tıpta branşlaşma bir bilim dalında derinlemesine uzmanlaşmayı sağladığı için hem bilimsel gelişmeler hem de iş bölümü açısından çok gerekli ve bir o kadar da pratik bir uygulama. Ancak modern şehir yaşamı, beslenme bozuklukları, hareketsizlik, stres ve toksinler tüm sistemleri etkilediği için bütüncül değerlendirmenin eksikliği günümüzde daha da önemli hale geldi. Klasik tıp branşlarının bilgi ve tecrübesinden yararlanıp hastayı tümüyle değerlendirmek ise en işlevsel (fonksiyonel) çözüm gibi görünüyor. Yani fonksiyonel tıp bakış açısıyla hasta başvuru sırasında başlayan inceleme, çözümleme çalışmaları, tedavi belirleme ve takip hizmeti normal bir doktor muayenesinden çok farklıdır.  

Fonksiyonel tıpta tanı kadar tedavi süreci de klasik tıp yaklaşımından farklılıklar gösterir. Öncelikle hastanın biyolojik, sosyal ve psikolojik şartlarına uygun olarak yani kişiye özel olarak planlanır. Tabi bu aşamada hastanın da samimi iş birliği gereklidir. “Doktora gittim, ilaç yazdı” şeklinde bir yaklaşım şifa getirmez. Yol göstermek, çözüm bulmak kadar o yolda yürümek ve yılmamak da önemli. Yani sizi iyileştirecek olan yine sizin isteğiniz ve uyumunuz olacak.  

En Yeni Eklenenler

Sade düşün: Kanseri Önlemek Mümkün mü?

Çağımızın salgını kronik hastalıklar ve bu hastalıklar içinde en ciddi olanı KANSER!. Tüm kronik hastalıklar gibi kanserin fitili de inflamasyon zemininde tetikleyici bir faktörle ateşleniyor. Tetikleyici faktör güçlü bir fiziksel stres (travma, ateşli hastalık, enfeksiyon) olabileceği gibi duygusal patlamaya neden olan güçlü psikolojik stres de olabiliyor. Modern tıp...
Videolar'a Git
Evde Stres Yönetimi

Glutensiz Beslenme

Glutensiz Vegan Fermente Karabuğday Ekmeği
Devamını Oku
Evde Stres Yönetimi

Sade düşün: Stresi Fark Et ve Nefesle Yönet

Stres yanıtı da kortizon tedavisi gibi hayat kurtarıcı. Ama kimse uzun bir kortizon tedavisi almak istemez. Risklerinden, yan etkilerinden korktuğumuz ilaçların aynısını bize kendi hormonlarımız da yapabiliyor. Stres hormonlarının kontrolsüzce yükselmesi ve amaçsızca yüksek kalması sürekli alarm halinde çalışan bir sistem demek. Kaynaklarınız tükenmeden bunu fark etmek i...
Videolar'a Git
Evde Stres Yönetimi

Gluten Duyarlılığı

Gluten Duyarlılığında Beslenme Önerileri
Devamını Oku
Evde Stres Yönetimi

Sade düşün: Meditasyon nedir? Ne değildir?

Latincede "meditatio" kelimesi derin düşünme anlamına geliyor. Yani meditasyon; düşünmeme değil aksine sakince, odaklanarak, derin düşünme hali. Farklı kültürlerde farklı metodlarla yapılsa da ibadet etmek, yoga, mindfulness veya meditasyonda ortak amaç gerçek farkındalığa ulaşmak. Uygulamakta zorlanıyorsanız yalnız değilsiniz, başlangıçta herkese zor geliyor. Bu video...
Videolar'a Git
Evde Stres Yönetimi

İşleyen Eklem Işıldar

Günümüzde eklem ağrıları çok daha erken yaşlarda başlar oldu. Üstelik eskinin eklem ağrıları olan, köşesine çekilmiş yaşlı insanları günümüzün çalışan, üreten orta yaşlı grubu. Yani  artık eklemlerimiz bizden erken yaşlanıyor. Tam da kariyer telaşından kurtulup, çocukları büyütüp, gezip, görece...
Devamını Oku
Evde Stres Yönetimi

Takip Edin

Instagram, Youtube ve Spotify'da Sade Düşün'ü takip edebilirsiniz.